Pages

selamat menjamu selera di laman kalam etoi.com....segala pendapat yang memuji amat dialu-alukan....kritikan tidak diterima..tapi kalo eklas...bole je..pliz welkam 2 my page...hihi..('',)

Wednesday, May 26, 2010

TAYAMMUM


assalamu'alaikum......

haaa...gambar ni bukannya dieorang dah takdak keja nak gi tadah doa tengah-tengah panas tuh....itu tengah practice bertayammum....lelaki soleh akhir zaman..

korang tahu ke tayammum tu macam mana? ceeyyy.....aku tanya macam korang semua bengap gila kan?? tapi jangan terkejut, memang ada yang tak tahu, sampai satu tahap di mana ada budak sekolah aku tanya, 'teacher, teacher..LAILAHAILLAH tu apa benda???

astaghfirullah...itu melayu islam yang tanya, aku tak tahu la...apa mak ayah dia ajar kat rumah, and yang paling aku konfem, kalau budak itu sembahyang, aku tak tahu la untuk apa, sebab kita sebagai muslim sejati, sembahyang adalah untuk memperbaiki, merperbaharui kalimah syahadah, kalau dah maksud pun tak tahu, payah aku nak cakap, pergi belajar kat tadika balek laa....

cheh!, dah tersasul dari tajuk asal....

hmmm.....tadi aku ada talipon buah hati aku, alahhh..ustaz tuh... =)..
aku       : assalamu'alaikum
ustaz     : wa'alaikumsalam
aku       : duk buat apa? di mana nie? ( macam queen control sikit-sikit)
ustaz     : on the way nak pergi masjid, sembahyang.. 
              on that time, memang dah masuk maghrib
aku       : oo00oo.....bukan ke tadi duk dalam hutan? ( ustaz seorang yang suka melihat keindahan hutan )
ustaz     : ya, sayang.....sekarang nak pergi solat dulu, then baru nak masuk hutan balik...
aku       : laaa.....kenapa x solat ja dalam hutan tu??tayammum la yangg...kan senang...
ustaz     : ISH. MANA BOLEH YANG, SELAGI MAMPU KITA DAPATKAN SUMBER AIR,   WAJIB KITA BERWUDHU', BUKAN MAIN BOLEH TAYAMMUM SESUKA HATI...
aku       : eleh...saja ja nak test, apa jawapannya....( wakakaka, sememangnya aku taktau pula macam tu, tak terfikir pula aku, ish..!jahil sunggoh! )
aku pun terus sambung berbual and then bila ustaz tersebut a.k.a buah hatiku terchenta sampai di masjid, end kat situ lah..

so, kalau korang nak tahu macam mana tayammum tuh, taip kat google, cari sendiri...blog aku korang leh pulak bukak and baca, nak cari maklumat pasal agama untuk diri sendiri automatik jadi tak tahu+pemalas...

heh heh heh.....aku pun tengah cari gak sekarang!!

0 comments:

Followers