Pages

selamat menjamu selera di laman kalam etoi.com....segala pendapat yang memuji amat dialu-alukan....kritikan tidak diterima..tapi kalo eklas...bole je..pliz welkam 2 my page...hihi..('',)

Friday, May 28, 2010

BENCI, TAPI ITU YANG TERBAIK


assalamu'alaikum....

satu ja nak pesan...

JANGAN TERLALU MEMBENCI & JANGAN TERLALU CINTA....

PAIN & SUCCESS


assalamualaikum....

oh...sayang...engkaulah jejaka idaman....chewaahhh!! aku jumpa mamat hemsem tadi...oh, sungguh manis matanya..( senyuman dari mata, dari mata ke hati..)aarrggghhh...angau aku!..wakakaka...macam geli pulak..

erm...tiba-tiba hati aku berbunga pulak..tak tahu lah kenapa..hahaa...tak kesahlah, asalkan bunga di hati sentiasa mekar....

dah baca picture kat atas?? EVERY PAINFULL STORY HAS A SUCCESSFULL ENDING...mm..aku tengah tunggu saat tu, kalau-kalau jadi kenyataan...harap-harap la...entah akan ada or tak. itu belum pasti...sebab dalam bahagia sekarang ni pun, terkadang aku rasa sakit............sangat ...dengan masa silam yang sentiasa membelenggu dan tak pernah selesai....macam berat kan masalah aku?..misteri korang baca, lagi misteri perjalanan hidup aku yang selalu di tipu dengan orang yang tersayang..tuuttt!!!....stop sampai situ cerita aku...tak boleh lebih-lebih..

dan dalam setiap cerita bahagia, pasti melalui saat duka..tak tahu kenapa, mungkin itu adalah ujian dari Allah, yang mana Dia nak tengok samada hamba-hambanya sabar menempuh segala yang terbaik yang telah ditetapkan...insyaAllah!..

so, ayat kat atas kata lagi, ACCEPT THE PAIN AND GET READY FOR THE SUCCESS...pergh...macam best kan ayat tu?tapi sakitnya yang perlu ditanggung untuk kejayaan yang belum tentu dalam genggaman, amat payah untuk kita telan....kenapa aku cakap macam tu?sebab aku dah lalui segalanya sampai lah ke saat ini, aku masih lagi merasa sakit untuk telan segala kepahitan akan kebenaran tu biarpun aku cuba berlakon sebaik mungkin menjadi bahagia....dan tadi aku rasa bahagia tu terasa ikhlas....ada juga yang menghargai...( misteri lagi )

erm...berdoalah sebanyak mungkin, semoga segala yang terjadi adalah yang terbaik buat kita, biarpun pahit ya amat..! Allah saja yang tahu...

~ kembali menjadi femes~

Wednesday, May 26, 2010

TAYAMMUM


assalamu'alaikum......

haaa...gambar ni bukannya dieorang dah takdak keja nak gi tadah doa tengah-tengah panas tuh....itu tengah practice bertayammum....lelaki soleh akhir zaman..

korang tahu ke tayammum tu macam mana? ceeyyy.....aku tanya macam korang semua bengap gila kan?? tapi jangan terkejut, memang ada yang tak tahu, sampai satu tahap di mana ada budak sekolah aku tanya, 'teacher, teacher..LAILAHAILLAH tu apa benda???

astaghfirullah...itu melayu islam yang tanya, aku tak tahu la...apa mak ayah dia ajar kat rumah, and yang paling aku konfem, kalau budak itu sembahyang, aku tak tahu la untuk apa, sebab kita sebagai muslim sejati, sembahyang adalah untuk memperbaiki, merperbaharui kalimah syahadah, kalau dah maksud pun tak tahu, payah aku nak cakap, pergi belajar kat tadika balek laa....

cheh!, dah tersasul dari tajuk asal....

hmmm.....tadi aku ada talipon buah hati aku, alahhh..ustaz tuh... =)..
aku       : assalamu'alaikum
ustaz     : wa'alaikumsalam
aku       : duk buat apa? di mana nie? ( macam queen control sikit-sikit)
ustaz     : on the way nak pergi masjid, sembahyang.. 
              on that time, memang dah masuk maghrib
aku       : oo00oo.....bukan ke tadi duk dalam hutan? ( ustaz seorang yang suka melihat keindahan hutan )
ustaz     : ya, sayang.....sekarang nak pergi solat dulu, then baru nak masuk hutan balik...
aku       : laaa.....kenapa x solat ja dalam hutan tu??tayammum la yangg...kan senang...
ustaz     : ISH. MANA BOLEH YANG, SELAGI MAMPU KITA DAPATKAN SUMBER AIR,   WAJIB KITA BERWUDHU', BUKAN MAIN BOLEH TAYAMMUM SESUKA HATI...
aku       : eleh...saja ja nak test, apa jawapannya....( wakakaka, sememangnya aku taktau pula macam tu, tak terfikir pula aku, ish..!jahil sunggoh! )
aku pun terus sambung berbual and then bila ustaz tersebut a.k.a buah hatiku terchenta sampai di masjid, end kat situ lah..

so, kalau korang nak tahu macam mana tayammum tuh, taip kat google, cari sendiri...blog aku korang leh pulak bukak and baca, nak cari maklumat pasal agama untuk diri sendiri automatik jadi tak tahu+pemalas...

heh heh heh.....aku pun tengah cari gak sekarang!!

Monday, May 24, 2010

AKU TAKNAK DILAKNAT!!


assalamu'alaikum....

mm...hari ni kecewa sikit...kenapa?? kenapa??  katakanlaaahhhhh!!!.
ish, tiba-tiba jadi gila pasal apa nie?hahaha...

ermm...nak dijadikan cerita, tadi aku pergi interview untuk jadi cashier part time di 7E, atau nama penuhnya, seven eleven.  so, dipendekkan cerita, masa aku di interview, penginterview itu bertanyakan satu soalan kepada aku..
macam ini soalannya ' SANGGUP KE KERJA DI 7E NI, SEBAB AWAK KENA JUAL ARAK, BEER, DAN SEANGKATAN DENGANNYA'..??

aku pun dengan macho dan chanteknya menjawab penuh berhemah...'ASTAGHFIRULLAH, SAYA AKAN DILAKNAT ALLAH NANTI, KERANA SAYA SUDAH TERGOLONG DI DALAM 10 LIST DI DALAM AL-QURAN TENTANG PERKARA YANG MELIBATKAN ARAK INI, ENCIK..

encik itu pun dengan selamba menjawab..' IYALAH, SEBAB ITU SAYA TANYA, AWAK SANGGUP KE, SEBAB SAYA TAKNAK PAKSA'...

aku pon berfikir sejenak, dan terus menalipon seorang ustaz a.k.a buah hatiku yang tersayang, lalu aku bertanya...' YANG, YANG....( aku ceritakan situasi aku on that time )

lalu dengan tenang penuh hikmat ustaz itu menjawab..' MANA BOLEH CAYANG BUCUQ, =P...WALAUPUN UCUQ TAK MINUM, HANYA IKUT ARAHAN BOS 7E, TAPI TETAP JATUH HUKUM SUBAHAT, DIMANA SEKIRANYA ARAK YANG DIBELI ITU AKAN MENDATANGKAN KESAN BURUK KEPADA SI PEMBELI DAN JUGA SURROUNDING DIA, ITU JATUH HUKUM HARAM CUQ...

owh, aku terus tersentak lalu mencium henponku yang telah dihadiahkan oleh ustaz tersebut.....

jadi, aku kecewa, sebab side income aku dah lari, kalau tidak jawatan itu jadi milik aku sekarang...tapi, tak apa, banyak lagi rezeki Allah dimuka bumi ini, aku tak akan putus asa...!
NEVER EVER GIVE UP...

so, sesiapa yang sedang bekerja di seven eleven, bagi yang muslim la...pendapatan anda adalah dikira haram...maaf wahai pekerja 7E sekalian, hukum tetap hukum, dosa tetap dosa, yang hak tetap hak, dan yang batil tetap batil....

bertindaklah dari sekarang, jangan sesekali menjadi hamba Allah yang dilaknat ...

~ ...ramai muslim yang bekerja di seven eleven...oh bagaimanaaaa....~

I AM POSITIVE

assalamu'alaikum.....

ya, lama tak update, sebab tengah bercuti....dan tak ada kesempatan untuk melukis, jadi apa yang ada, terima sajalah asalkan ianya membawa kita ke arah yang positif..ceeyy..terus masuk topik malam ini...kenapa menulis mesti malam?? sebab malam-malam saja free, siang sibuk tengok tv...ataupun, dalam erti kata lain, aku sembahyang tahajjud dulu, baru upload....( bagi la aku can nak prasan bagus )

ermm....ramai daripada kita manusia biasa sebiasa yang teramat luar biasa biasanya ( arap-arap korang paham), rata-rata daripada kita nie kecundang, down, gagal, hampeh, n sewaktu dengannya kerana sesetengah perkara yang tidak menyebelahi 'luck' itu kepada kita, jadi terus tuutt...mati...!..

kenapa??  y ??..
sebab kita tidak positif.....atau kita ini sebaliknya, iaitu negatif...

apa dia positif tu??

positif bermaksud redha....redha dengan segala ketentuan yang telah ditetapkan oleh Allah untuk perjalanan hidup yang terbaik buat kita...tak sedar kan semua tu....apa yang korang tahu, maki hamun, saling menyalahkan antara satu sama lain, tidak bersyukur, terlalu meratapi + sedih atau yang lebih buruk lagi, bunuh diri!..nauzubillah....jangan sesekali terlintas di hati kita sebagai seorang muslim sejati....

jadi, sekiranya nasib tidak menyebelahi kita, yakinlah bahawa dalam setiap musibah, ada hikmah yang tersembunyi, kadang boleh nampak hikmahnya, tapi kita manusia ni yang jarang bersyukur, tak pernah rasa cukup dengan apa yang telah Allah kurniakan untuk kita...ceeyy...macam bagus kan aku...heh heh...

SENTIASALAH POSITIF!!!...bkn hiv positif!..

~..dalam positif, perlu ada kritis...~

Thursday, May 20, 2010

SEPI ITU INDAH

Wednesday, May 19, 2010

NIKMAT ITU MASALAH


Assalamualaikum....

 dah lama tak berjumpa, rindu rasa hati, inginku menulis lagi...( nyanyi seolah-olah lagu jiwang karat yang meleleh-leleh)

hah!..itu dia....apa yang nikmat? apa yang problem?..ntah..aku pun baru nak explain nie...

mesti semua dari kita ada masalah kan? biasa lah hidup, lebih baik bermasalah, dari hidup yang bosan sampai tak tahu nak buat apa ( mcm aku sekarang nie, mengarut di dalam blog nie)..

pernah tak korang, pernah tak.....bila dapat sesuatu yang korang nak, samada korang perasan atau tidak, ia datang bersama masalah....aku remind seorang kawan aku, kawan sekolah la....dia memang dah lama nak pakai kereta, dipendekkan cerita, dia pun dapat la beli kereta itu dan dah pakai pun sekarang...

masa mula-mula beli dulu, ada dia penah cakap dengan aku, yang dia akan cuba sedaya upaya menjadi seorang manusia yang baik, bukan muslim yang baik, cuma manuisa yang baik...means...dia nak buat baik dengan mak ayah, dengan kawan-kawan, nak stop buat benda-benda yang sia-sia bg usianya..

nak dijadikan cerita lagi, biasa la, lelaki...bila ada yang pakai kereta, mahai pulak tu, single lagi, konfem ramai yang duk jeling, samada lelaki atau perempuan..tup tap, x sampai seminggu, dah dpt awek baru...free hair lagi..dulu kawan aku tu siap berikrar lagi( seakan berjanji pada diri sendiri la)...taknak dah awek-awek ni, nak cari bakal isteri terus...tapi tengoklah, Allah baru bg nikmat, dah kufur...

kenapa aku cakap dia kufur, sbb..aii..malas aku nak cita...dengan berpeluk, bercium, pegang-pegang tu memang dah wajib la....itu yang nampak, yang tak nampak, aku tak tahu lah..apa???kat mana masalahnya??? sapa yang tak nampak apa masalhnya kat sini, baek korang balek mengaji mukoddam balek la....oke.....fikirlah sendiri...

so, korang yang kat luar sana, jangan jadi macam kawan aku nie, hampeehhh...! aku cakap ni pun untuk peringatan diri aku sendiri, moga-moga aku terhindar dari menjadi hamba-hambanya yang tidak bersyukur...insyaAllah...

Monday, May 17, 2010

4 AMALAN


assalamu'alaikum...

mm....ni member kerja aku bagi, takda kerja agaknya,hahaha....so, dia tulis note nie untuk aku...apa pon, thanks, fazlin...InsyaAllah akan aku cuba untuk realisasikan kata-kata hikmatmu yang ke empat itu!..yeah...~

Friday, May 14, 2010

SENDIRI


Assalamu'alaikum...

betul ke??

ape yg betul??

HIDUP SENDIRI MEMBINA PAHALA LAGI BAIK DARI HIDUP BERDUA TAPI HANYA BERBUAT DOSA

mm..kenapa macam itu ye? bukan ke  acha sepritiasa kata 'BERDUA LEBIH BAIK'?? ahaks..~

itu kalau hubungannya HALAL...kalau tak halal itu yang menyumbang kepada dosa...meh aku petik kalam dari alQuran... LATAKROBUZZINA... jangan kamu hampiri zina...eh, dah tersasar dari tajuk asal..tapi berkait dengan penyumbang kepada dosa itu.....

so, yang duduk menyendiri sekarang nie, jangan rasa bangga diri pula, kata tak berbuat dosa..terhindar dari segalanya...hampeehh...! sama juga kalau tidak menurut perintah Allah....hukum tetap hukum, berdua atau seorang...cheeyy..macam ustazah kan aku? wakakaka.....memang aku nk jadi ustazah!...

jadi yang duk berkapel usung kiri kanan tuh, cepat-cepat menikah, jangan duduk tabur maksiat saja atas muka bumi Allah nie...and kalau dah tak mampu nak menikah, tak payah duk galak nak bercinta!...buang masa, buang body, buang duit, buang minya, buang air liur, buang baju...aarrgghhhhh...!semua buang lah senang cita! ( tiba-tiba emosional)...hahaha....oke, selamat beramal....

Wednesday, May 12, 2010

MALU & MARAH



assalamu'alaikum...

chey....konfem korang semua pernah dengar ayat ni kan?? mesti punya lah.....sebab siapa yang tak pernah dengar ungkapan ayat di atas....dia bukan seorang lelaki ataupun wanita...hahaha...senang-senang ja aku judge orang...ya!..aku memang suka judge sesuka hati...ada aku kesah???

ahh..tinggalkan bab kesah or tak...bukan boleh tingkatkan level iman di dada pun...

kenapa wanita sinonim dengan MALU?? kenapa mesti kita menjaga malu 2?kenapa?kenapa?y?y?

itu la....aku dah tahu, konfem korang tak tahu, ni la functionnya aku....untuk menerangkan kat korang...ahaks...!aa..berbalik kepada persoalan tadi, kenapa perempuan wajib menjaga malunya??kerana malu itu melambangkan iman kita semua...cukup setakat itu aku cakap....IMAN....tak beriman, tak payah jadi orang islam...dan iman itulah yang akan memantulkan cahaya kecantikan yang akan memikat hati sesiapa sahaja yang memandang!...haaa..suka kan??so, JAGALAH MALU korang, moga-moga iman di dada sentiasa bertambah macam malaikat..(imposible..)

LELAKI pula macam mana?? kenapa sinonim, akronim dengan MARAH? kerana lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita....kalau  tak mampu nak control marah, macam mana nak menjadi pemimpin yang stable..( membuat keputusan tanpa dipengaruhi emosi ). kenapa aku cakap macam nie? penting sangat ke control marah tu???

sangat penting, kerana marah itu adalah hasuitan dari SETAN!.. makhluk itu akan sedaya upaya menyesatkan kita dari landasan logik akal yang Allah anugerahkan...paham kan??...so, jangan marah-marah lagi...tahan, berlembut, tapi bukan lembut macam SUTUN pula....itu antara perbuatan yang dilaknat Allah s.w.t...dah elok-elok Allah jadikan kita sebaik-baik kejadian, cuba lah laksanakan tanggungajawab dengan sebaik-baiknya dan jangan sesekali tersasar di jalan yang tidak diredhai oleh Allah....insyaAllah....renung-renungkan, dan selamat beramal...

~ terasa malu dengan insan-insan yang tidak malu~

Wednesday, May 5, 2010

GURU, SISTEM & MURID


assalamu'alaikum...

heh!.. dua hari tak update blog, rasa tak tenang hidupku.....

anyway....thanks to karim...aku curik kartun dia and upload untuk blog aku...senang keja aku kan??...

kenapa aku asyik upload pasal sekolah??kenapa? kenapa? y?

dah nama pon kerja aku cekgu, itu saja la dunia yang terdedah kat aku buat masa sekarang...tapi aku akan tetap cuba improvekan segeneral yang mungkin untuk memantapkan lagi pengetahuan kita bersama..cheeyy...macam bagus gila kan aku...hahaha..

hah! observe the diagram above class (alahai, mmg kena sindrom skola daa)...

ya! 'GURU TERLATIH, SISTEM CANGGIH, MURID YANG MALAS BERTAMBAH MALAS'...

itu yang sepatutnya karim lukis..hahaa...kenapa aku cakap macam tu?sebab sepanjang aku duk dekat sekolah sekarang ni, macam tak ada apa-apa pengajaran yang disumbangkan daripada 'SISTEM CANGGIH ITU'...ada kemudahan, tapi tak ada internet source...macam mana nak dedahkan pelajar kepada pembelajaran yang lagi mantop..' MAKLUMAT DI HUJUNG JARI ANDA'...yang boleh diterokai hanya cara-cara basic penggunaan komputer...itu nenek kat kg hujung keton pun boleh belaja sendiri kan?

so, y this happened?? chewaah...aku cakap omputeh sikit...baru ada skill..(>_<)...

banyak pihak yang lalai sebenarnya....taknak aku list kat sini, nanti tak pasal-pasal kena sue pulak..hahaha..aku bukan takut sebenarnya, aku cuma taknak buka pekung di dada, di dahi, di perut..semua lah!....

baik teruskan mengajar pakai je whiteboard and markerpen + LCD + slide buatan sendiri...sudah memadai....yang penting ikhlas, sabar, ikut silibus dan menghayati setiap tugas and tanggungjawab masing-masing tanpa perlu berkait + menyalahkan+ memalukan pihak-pihak yang telah dipertanggungjawabkan...hahaha..apa yang aku mengarut nie.????aarggghhhh!!!...dah la, aku dah malas nak membebel lagi...apa yang penting korang belajar je la rajin-rajin.....end of the story...

~amal tanpa ilmu macam main gitar tak tahu kod, ilmu tanpa amal macam belaja gitar habes beribu-ribu, tapi pergi practice maen dram... ~

Sunday, May 2, 2010

ME SELF 2


Assalamu'alaikum....

santapan untuk hari pekerja....~

Followers